Mi a coaching?

A coaching fogalma a sportpszichológiából ered és lényegében a coach valóban egy olyan funkciót tölt be a kliens életében, mint a sportban a sportoló életében az edzője.

A sportoló által meghatározott célt a coach a kezdetektől, a végső pillanatig támogató, segítő és inspirációval támogató, a sportoló kezét fogó személy, aki segít, hogy a kívánt eredményt megvalósítsa életében.

A coaching folyamatában az edző a coach és a sportoló, a kliens és a coaching folyamat részeként, coaching üléseken haladnak a meghatározott célok felé.

A folyamatban a coach a teljesítménye növelésében és a tanulás ösztönzésében is támogatja kliensét.

A coach szinte bármely életterületen tudja fejlesztésre bírni kliensét, de a legfontosabb dolog, amit figyelemben kell venni, hogy a coach a jelenben dolgozik a klienssel és a jövő felé haladnak.

Egyéb terápiás rendszerekkel ellentétben itt is érzelmeket feltáróan is tud működni egy ülés, főleg mikor az elakadások kerülnek előtérbe, de ez bizonyos mélységben valósul ez meg, ha a probléma mélyebb merülést igényel a kliensnek akkor egyéb terápiát ajánlva segíthet a coach és a megfelelő elakadás tisztítása után tovább folytatható a coaching tevékenység a kitűzött cél felé.

Létezik life és business coaching is, de igazából megfigyelhetően ez a terület bármennyire is külön említendő, nagy mértékben összemosódik, hiszen mindegyikben az ember maga, ami a megoldandó feladat és az ő működése.

A coaching alkalmakat, coaching ülésnek nevezzük, ahol a coach és a kliens vesz részt, mely minden esetben önkéntes kell, hogy legyen.
Az egyéb tanácsadói tevékenységek mellett a fontos, hogy itt a teljesen egyenrangú félként vesznek részt a felek az ülések alkalmával, míg, más segítő területeken ez nem mindig jellemző.

Coaching folyamata:

1: Kapcsolatfelvétel:

2: Előzetes konzultáció: Általában online vagy személyes, itt döntheti el a kliens hogy szeretne-e együttműködni a coaching folyamatban.

3: Első alkalom: Ennek a lépésnek két fontos lépése van, első a szerződéskötés a második meg a témalista.

A szerződéskötésben a felek megegyeznek felek, hogy milyen keretek mentén fognak együtt működni, ami szerintem azért nagyon fontos, mert ha egy rendszerben megfelelően levannak tisztázva a szabályok és a felek saját szabadságukat is megélhetik abban akkor ott egy boldog együttműködés jöhet létre.

4: Munkafázis: Itt kezdődik el a tényleges „munka”.

 Ez a folyamat 60-90 perces

Coaching folyamat első lépésben első kőrben 5 alkalomból áll, majd a felek megegyeznek a folytatás részleteiről.

Coach szerepe a coaching alatt:

szeretetteljes támogatói FIGYELEMMEL,

feltáró KÉRDÉSEKKEL működve,

ÖSSZEFOGLALÁST és TÜKRÖZÉST alkalmazva,

egyéb ESZKÖZÖKET szükség esetén beépítve,

minimális EDUKÁCIÓT és ÉNKÖZLÉST beiktatva

legyen jelen, az ülések alatt.